#14 Spreekwoordwoensdag – Het is behoorlijk in de P

#14 Spreekwoordwoensdag

Niet lang geleden schreef ik over het spreekwoord “Schrijf daar gerust een P voor” (weet je nog?). Geïntrigeerd door de letter P en het feit dat er om en nabij 5800 woorden zijn die met een P beginnen, besloot ik deze week nog even door te gaan over de Peee.

De Pee doet weer mee
Waar ik bij SWW#9 geen idee had waar de P voor stond, omdat verloren spreekwoorden soms een ramp zijn, doet de P deze ronde wel mee! Met dank aan Amicissime P.J. Harrebomée, inderdaad dezelfde meneer die ons verlichtte in SWW#12, weten we dat this week’s P staat voor punten, pen of perfectie. Of misschien ook wel voor paraferen…

Meneertje Notaris

Het is behoorlijk in de P – Het is in orde.

Vergis je niet, wanneer iemand je een knal voor je hoofd geeft en het je eigenlijk niets uitmaakt (misschien deed het niet zo zeer), dan is dat niet het juiste moment om te zeggen dat het behóórlijk in de P is. Context people! Als iets behoorlijk in de P is dan is het in orde, als in de zaak is afgelopen en afgerond. Of, zoals de geschiedenis ons leert, meneertje notaris heeft alles geïnventariseerd.

Een P.S. in oud Nederlandsch: indien er integendeel nog al vrij wat zal moeten gebeuren, eer men de verklaring kan afleggen dat de zaak ten einde gebragt en in orde is, dan zegt men: Het is niet in de P.

Ode aan de P
De mysterieuze letter P komt vaak voor in spreekwoorden en gezegdes. “Ergens de P in hebben”, “Het is behoorlijk in de P”, “Wat is hij in de P”, “Ik heb hem een P geschreven” of “Schrijf daar maar een P voor”. Maar ook “Daar wil ik je wel een P voor zetten” en “Het is een raadsheer met een P ervoor”.

Het leven zit vol met Pee’s.

Gebruikssuggestie
Eerder schreef ik al dat ik het wel zo z’n charme vind hebben dat die P overal en nergens voor kan staan. Misschien staat de P inderdaad wel nergens voor en is het gewoon de letter P. De P van niets en de P van dat was het. Ik voel me opeens ook ontzettend geïnspireerd om spreekwoorden op te leuken en de Pee erin te verwerken. Gewoon, om ze wat spannende en mysterieuzer te maken.

“Al is de leugen nog zo snel de P achterhaalt hem wel!”
“Zo ziek als een P zijn!”
“Spreken is zilver, zwijgen is P!”
“Komt tijd, komt P!”

Oké, ik stop. Jouw beurt!

Like & volg