#16 Spreekwoordwoensdag – Op ’t appèl ontbreken

#16 Spreekwoordwoensdag

Na mijn bezoekje aan zee was het deze week weer tijd voor een normale Spreekwoordwoensdag. Een kerstappeltje voor de dorst!

Appel of appèl
Ik trok een kaartje uit Het Groot Van Dale Spel er Nederlandse Taal en mijn oog viel meteen op het woord appel. Misschien was dat omdat ik op datzelfde moment zin had in een appeltje. Ik bewaar ze altijd in de koelkast en dan zijn ze zo lekker fris! Ik kan daar echt naar uitkijken! Of met een beetje yoghurt, rozijnen en kaneel. Jammie!

Een letterlijke appel
Hoe dan ook, en ik zou dit ook niet kunnen vertellen, maar in de eerste instantie snapte ik het spreekwoord niet helemaal. Eerlijk gezegd kwam dat omdat ik dacht dat het om een letterlijke appel ging. Op het appel ontbreken is natuurlijk geen goeie zin als het om een echte appel gaat. En zelfs als het Oudnederlands is, van kromme zinnen krijg ik kromme tenen.

Ik ging op onderzoek en kwam erachter dat het niet om een vlezige vrucht gaat (dit zijn de woorden van Wikipedia), maar om het appèl. Wat natuurlijk staat voor hoger beroep of gehoorzaam. That makes sense!

Op ’t appèl ontbreken – niet zijn waar men verwacht wordt

Gebruikssuggestie
Jij bent vast wel een ergens niet aanwezig terwijl je daar wel verwacht wordt. ’s Ochtends vroeg in de sportschool? Op zaterdagavond bij de schoonfamilie? Op maandagochtend in de collegebanken? En met de komende kerstdagen? Ga je dan op ’t appèl ontbreken? Welnee! Toch?

Waar je ook bent of wordt verwacht, hele fijne feestdagen gewenst! -xxx-

Like & volg