#18 Spreekwoordwoensdag – Een slak en een haas vieren op dezelfde dag Nieuwjaar

#18 Spreekwoordwoensdag

Daar waar ik vorige week de laatste spreekwoordwoensdag van 2016 schreef, schrijf ik nu, maar een weekje later, de eerste van 2017. Wat een contrast, mooi vind ik dat! Een nieuw jaar, open en klaar voor een hoop goeds en succes. Al hoop ik niet dat mijn viering van oud & nieuw een voorbode is voor het nieuwe jaar…

Geen kater voor mij
Mazzelaar die ik ben, werd ik op de ochtend van oudejaarsdag wakker met een heerlijke griep. Eerlijk is eerlijk, met de epidemie van de laatste tijd zat het er natuurlijk aan te komen. De timing was alleen wat minder perfect. En zo vierde ik O&N braaf op de bank, voor de kachel met een kopje thee, en lag ik keurig voor 01:00 uur in bed. In ieder geval had ik geen major hangover op 1 januari. En dat is ook wat waard!

Overpeinzen
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar oud en nieuw is voor mij altijd een moment van terugkijken. Hoe was het afgelopen jaar? Wat heb je wel of niet bereikt, en ga je wat je niet hebt bereikt volgend jaar wel afvinken? Soort van evalueren, maar van dat woord krijg ik altijd rillingen, dus dan liever een overpeinzing of terugblik.

In mijn zoektocht naar een passend spreekwoord voor de eerste spreekwoordwoensdag van 2017 kwam ik dit Chinese spreekwoord tegen. En hoe waar is het ook eigenlijk: of het leven nou aan je voorbij vliegt, of de dagen voorbij krúipen, aan het eind van het jaar vieren we Nieuwjaar allemaal op dezelfde dag. Een moment waarop we allemaal in de gelegenheid zijn om even terug te kijken en te besluiten of we volgend jaar weer willen vliegen als een haas of willen kruipen als een slak.

Gebruikssuggestie
Goed, ik ga nog even lekker genieten van de laatste griepverschijnselen (yay…). Is het een idee dat jij het spreekwoord deze week zelf toepast? Ga jij de 31 december van 2017 tegemoet als een haas, of als een slak? Geniet in ieder geval van de komende 361 dagen. Gelukkig nieuwjaar!

Like & volg