#22 Spreekwoordwoensdag – Een huishouden van Jan Steen

Mijn huis(houden) is altijd netjes. Natuurlijk laat ik wel eens wat afwas staan en ben ik niet iedere dag met de stofzuiger in de weer ondanks mijn kattenvriendje, maar over het algemeen: netjes en opgeruimd. Hoe kan het ook anders, Spreekwoordwoensdag is immers ontstaan door de opruimwoede van mijn moeder.

Niets laten slingeren
En zo leerde ik al vroeg mijn kamer netjes te houden, geen tijdschriften op de keukentafel te laten liggen en mijn schoenen niet rond te laten slingeren. En wie anders dan mijn moeder kwam met het spreekwoord “een huishouden van Jan Steen”. Ik kende ‘m nog niet… Jij wel?

Bier en verf
Mocht je niet alleen het spreekwoord niet kennen maar ook Jan Steen niet, hij was een bekende Nederlandse schilder die leefde van 1625 tot 1679. Klein uitstapje: naast zijn werk als schilder had hij ook een eigen bierbrouwerij in Delft. Helaas ging deze al snel failliet omdat hij zelf zijn beste klant was. Wat hij achterliet? Het spreekwoord “Er is leven in de brouwerij”.

Even terug naar het spreekwoord van deze week. Onze Jan maakte of vervaardigde een hoop verschillende schilderijen, maar zijn populairste en bekendste waren de schilderijen van alledaagse taferelen uit de 17e eeuw. Hierin schilderde hij graag op humoristische wijze de chaos van het dagelijkse huishouden. Deze chaotische taferelen, of ze nou wel of niet Jans echte leven weerspiegelden, leidden tot het spreekwoord “een huishouden van Jan Steen”. Een zooitje dus. Een dikke vette chaos.

Gebruikssuggestie
Er is altijd wel ergens een moeder, vriend, vriendin of overijverige partner die zich ergert aan de rotzooi die jij thuis maakt. Dus geen gebruikssuggestie voor het spreekwoord, maar gewoon een simpele suggestie om dat opruimgezeur te voorkomen.

Ruim je troep op!

Like & volg