#26 Spreekwoordwoensdag – 13 in een dozijn

Ik heb eigenlijk nooit zo stilgestaan bij het spreekwoord ‘13 in een dozijn’. Maar goed, bij welk spreekwoord heb ik wel stilgestaan voordat ik Spreekwoordwoensdag begon. Nu ik over deze na ging denken klopte het natuurlijk van geen kant., want een dozijn bevat 12 ‘dingen’. Dus hebben we hier het mysterie van nummer 13…

Angst voor 13
Nummer 13 is de winnaar als het aankomt op mysterieuze getallen. Of nou ja, in ieder geval ergens in de top drie samen met 666 en nummer 4, dat in China ongeluk brengt. Nummer 13 is in samenwerking met de laatste dag voor het weekend (vrijdag inderdaad) al helemaal een combi om bij thuis te blijven en niet uit bed te komen. Wist je trouwens dat de angst voor nummer 13 Triskaidekafobie wordt genoemd? En de angst voor vrijdag de 13e paraskevidekatriafobie? Weer wat geleerd! Wist je ook dat nummer 13 mij heel erg afleid? Dat blijkt nu wel weer. Even terug naar het dozijn.

Een dozijn
Nummertje 12 is beduidend populairder dan 13. Zo wordt bestek en servies vaak verkocht in pakketten voor 12 personen, zitten er 12 maanden in een jaar en 2×12 uren in een etmaal. En, dus ook 12 <vul in> in een dozijn! Wie of wat is dan die 13e uit het spreekwoord?

Dat zal ik je vertellen. De 13e in een dozijn, die daar dus eigenlijk niet hoort, is zo onbeduidend en van weinig waarde, dat die ook wel bij die overige 12 in de doos past.  Dat shirt dat jij nu aan hebt, typisch gevalletje van 13 in een dozijn. Niet apart, niet uniek, heel gewoontjes en veel voorkomend.

Gebruikssuggestie
Die opmerking over jouw shirt was natuurlijk niet tof. Maar maak je geen zorgen, die van mij is net zo 13 als die van jou. En hey, dat 13 in een dozijngedoetje kan ook voordelig werken. Ik weet in ieder geval wel dat de eerst volgende keer dat ik donuts ga halen, die doorgaans wel lekker zijn maar niet heel bijzonder, ik ga eisen dat ik in een doos van 12, 13 donuts meekrijg. Dat past immers, volgens het spreekwoord, prima. En onbeduidend of niet, één extra is toch één meer om van te genieten!

Like & volg